Openheid en erover praten, dat werkt bevrijdend. En zie je realiteit onder ogen.

‘Openheid helpt je, zie je realiteit onder ogen. Doe je dat niet dan ga je dingen wegdrukken. En dat moet je nou net niet doen. Beter is te accepteren dat dit je situatie is. Die openheid, erover praten, werkt enorm bevrijdend.’ Herman Goetheer (82) in gesprek met Mijke Stenvert, POH-Ouderenzorg huisartspraktijk Crama in Vlissingen.

Praten over je wensen voor zorg en behandelingen in de laatste fase van je leven en je wensen laten vastleggen, “dat is bevrijdend” zegt de 82-jarige Vlissinger Herman Goetheer.

Zorgwensen
Herman Goetheer is een van de eerste Zeeuwen die zogeheten ACP-gesprekken heeft gevoerd. Dat zijn gesprekken met hulpverleners over je zorgwensen in de laatste levensfase. De Zeeuwse en West-Brabantse zorgorganisaties willen dat meer mensen dat gaan doen. Goetheer kan het in ieder geval van harte aanbevelen.

De medische vooruitzichten van Goetheer zijn niet al te best. Wat begon als prostaatkanker is inmiddels uitgezaaid tot in zijn botten. “Ik krijg nog wel om de zoveel tijd een injectie en dan kan ik er weer een tijdje tegenaan. En zolang die injecties hun werk doen is er niets aan de hand”, zegt Goetheer.

Zo lang mogelijk thuis
Zolang hij nog thuis kan wonen en zelf zijn boodschappen kan blijven doen, is Goetheer naar eigen zeggen gelukkig. “Maar er komt een moment wanneer het niet meer goed gaat en dan is het fijn dat ik vastgelegd heb wat ik wel wil en wat niet. Dat geeft rust. Daardoor weet ik: als het zover is, dan wordt er ook echt werk van gemaakt. Maar dat moment mag van mij nog heel lang wegblijven!”, zegt hij lachend.

ACP-gesprek
De afkorting ACP staat voor Advance Care Planning. Vrij vertaald betekent dat vroegtijdige zorgplanning. Het gaat om je zorgwensen in het laatste stadium van je leven. Wanneer wil je bijvoorbeeld niet meer gereanimeerd worden? Onder welke omstandigheden overweeg je euthanasie? Die wensen bespreek je met een zorgmedewerker.

Openheid
De rust die deze gesprekken hem geven wenst Goetheer iedereen toe. Daarom is hij blij dat de ZZC er meer aandacht voor vraagt en hij hoopt dan ook dat iedereen die stap zet. “We moeten het er met zijn allen veel meer over hebben. Openheid! De realiteit onder ogen zien. Niet ervan weglopen. Erover praten werkt bevrijdend, merk ik aan mezelf. Het is echt bevrijdend!”

©2023 – Omroep Zeeland